Luchtbehandeling

Luchtbehandeling

In 2008 ontstond Het Nieuwe Telen, waarbij je plantgedrag analyseert op basis van drie balansen: de waterbalans, de energiebalans en de assimilatenbalans. Het kasklimaat wordt overeenkomstig ontleed op basis van energiebalans en vochtbalans in de kas. Vervolgens worden externe factoren zoals het weer en de perioden van dag en nacht meegenomen. Deze analyses vormen de basis voor principes van een energiezuinige aanpak mét een optimaal groeiklimaat voor de plant. Met behulp van deze analyses zorgt Cogas Climate Control voor het beste kasklimaat.


Samenspel van isolatie en luchtbehandeling

Kostentechnisch is het slim om ramen en schermdoeken zo lang mogelijk dicht te houden om de warmte binnen te houden. Daar staat tegenover dat bij een gebrek aan frisse lucht een dood klimaat ontstaat. Luchtbehandeling is een oplossing die hoge luchtvochtigheid in de kas slim kan verlagen. De combinatie van goede isolatie en luchtbehandelingstechnieken zorgt voor een enorme besparing op je energiekosten. Een van deze slimme technieken is Air & Energy, ontwikkeld door ons zusterbedrijf Maurice Kassenbouw. Hierbij wordt de vochtige lucht uit de kas onttrokken, waardoor er met gesloten luchtramen en meerdere gesloten schermen geteeld kan worden.

Luchtbehandelings-installaties voor de moderne tuinbouw

De voordelen van goede luchtbehandeling

Een goede luchtbehandeling zorgt voor een homogeen kasklimaat, waardoor de gehele teelt op hetzelfde tempo kan groeien en gezond blijft. Daarnaast blijft de lucht in beweging en speelt de luchtbehandeling een grote rol bij ontvochtiging, waardoor onder andere schimmels voorkomen worden. We zoeken altijd naar een oplossing die past bij het gewas en bij de techniek die er al ligt. Er kan gewerkt worden met (verticale) ventilatoren, een warmtewisselaar, naverwarming en luchtslurven. Ook kun je jouw schermstrategie bepalen aan de hand van meting van zonnestraling van buitenaf en warmte-uitstraling van binnenuit.

Onze serviceafdeling bezit een scala aan meetapparatuur om luchtcapaciteiten en luchtbewegingen te kunnen meten. Dit geeft vaak een heel andere kijk op een luchttechnisch probleem. Onderhoud aan de diverse systemen is bij ons in vertrouwde handen.

Luchtbehandelings-installaties voor de moderne tuinbouw