Verwarmingstechniek
Bij het ontwerp en de realisatie van een verwarmingsinstallatie vormt de teelsoort het belangrijkste uitgangspunt.
Op basis van de gewenste temperatuur, milieueisen, energiezuinigheid en praktische inrichting, bepalen we vervolgens welke verwarmingsinstallatie het best bij jou past. Onze installaties zijn altijd maatwerk en worden ontwikkeld met de nieuwste technieken. We hebben biomassaoplossingen, houtkachels, gasketels, WKK, warmtepompen en elektrische ketels. Ook op aardwarmte kunnen we de installatie aanpassen.
Efficiënt verwarmen
Cogas Climate Control werkt met Priva klimaatcomputers, die vooroplopen als het gaat om energiemanagement. Wanneer naast warmte ook stoom en co2 vrijkomen bij het verwarmingsproces, gaat dit niet verloren, maar maken we hiervan gebruik door dit in te zetten in de kas.
Het Priva-systeem kan daarnaast slim inspelen op actuele situaties. Stroomprijzen negatief? Dan gaat het gas uit en de elektrische ketel aan, zonder dat jij hierover hoeft na te denken. Het systeem is ingesteld op jouw wensen, om zo duurzaam én goedkoop mogelijk te kunnen telen. Warmte die overdag gegenereerd wordt, gebruik je vaak die dag niet helemaal op. Deze warmte wordt opgeslagen in buffertanks, zodat dit ’s nachts gebruikt kan worden. Wanneer je zelf een andere klimaatcomputer hebt, stemmen we dit af met de leverancier hiervan. We gaan voor duurzame oplossingen, waarbij we warmte goed opslaan en zo min mogelijk warmte verliezen.
Warmtedistributie
Warmte wordt meestal met behulp van een buizensysteem over de gehele kas verspreid. Een buizensysteem op de grond kan een dubbele werking hebben, door ook als transportbaan te fungeren voor de karren die gebruikt worden met oogsten.
Het is ook mogelijk om tussenbuizen tussen de gewassen te installeren, ook wel groeibuizen genoemd. Een derde mogelijkheid is het gebruik van hijsverwarming. Dit zijn buizen die boven de teelt hangen en zo zorgen voor de perfecte temperatuur, ook een stukje boven de grond. Het voordeel van de hijsverwarming is dat dit buizenstelsel omhoog gehaald kan worden, zodat je er met bijvoorbeeld de tractor onderdoor kunt rijden. Vervolgens kun je de hijsverwarming weer laten zakken om de warmte bij het gewas te brengen. Het is ook mogelijk om een monorail onder de tralie te installeren. Deze vangt de koude lucht van boven op en fungeert als transportbaan voor de over-gewaswagen of de sproeirobot.